poniedziałek, 19 grudnia 2011

LIkier jajeczny - Ajerkoniak

Zacznę z grubej rury - od razu coś alkoholowego.
Polecam z całego serducha - jest przepyszny, gęsty, u mnie żółciutki ( moja babcia ma kilka kurek, więc mam swojskie jajka ;) )i nawet mąż który za ajerkoniakiem nie przepadał wprost go uwielbia i już dopytuje kiedy następna butelka bo ta już niestety się skończyła...


AJERKONIAK







          • 6 żółtek
  • szklanka cukru
  • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • torebka cukru waniliowego
  • 300 - 350 ml wódki







Żółtka, cukier i cukier waniliowy zmiksować na jednolitą puszysta masę.
Do gotowej masy wlewać powoli mleko skondensowane i cały czas miksować.
Następnie powoli wlewać wódkę nadal miksując.
Przelać do butelki lub karafki i odłożyć na kilka dni.Od czasu do czasu wstrząsnąć żeby się wymieszał i nie osiadł.




4 komentarze:

  1. przymierzam się do zrobienia domowego ajerkoniaku, ale trochę te jajka mnie w nim przerażają (dlatego tak zwlekam ;P). Pozdrawiam Ciebie i męża :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Paula, naprawdę nie masz się czego obawiać.
    Jajka nie są straszne :)
    Będzie w sam raz na Święta.
    Pozdrowienia również dla Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam od... dzieciństwa! :-P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałbym mieć takie dzieciństwo :-)

      Usuń