Przepis pochodzi z bloga Pieguska , super że go znalazłam :) Mama już zapowiedziała, że chce je na imieniny... Chyba smakowało.
Biszkopt:
4 jajka
1 szkl cukru
0,5 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
0,5 kg suszonych śliwek
0,5 szkl wódki
25 dag masła
20 dag Nutelli - ja użyłam więcej
Góra:0,5 l śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan-fix
gorzka czekolada
Prace należy zacząć dzień przed tym jak chcemy upiec ciasto, ponieważ musimy namoczyć śliwki w alkoholu. Do słoika włożyć śliwki i zalać je około 0,5 szklanki wódki.
Następnego dnia białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Po ubiciu dodawać po żółtku.
Mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli i dodawać do masy z jajek i cukru.
Masę przelać do formy i piec około 25 minut.
Po wystygnięciu biszkoptu przekroić go na pół i nasączyć wódką wymieszaną z herbatą.
Nasączone śliwki wyjąć i pokroić w kostkę.
Miękkie masło utrzeć z nutellą a następnie dodać śliwki i wymieszać.
Krem wyłożyć na biszkopt i przykryć.
Ubić zimną śmietanę z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem.
Bitą śmietanę wyłożyć na górę biszkoptu i zetrzeć gorzką czekoladę na wierzch.
Schłodzić w lodówce.
Jakie pyszne połączenie! I wygląda też niesamowicie:)
OdpowiedzUsuńO tak, przyłączę do Twojego zdania. To ciacho wygląda rewelacyjnie :)
UsuńStarałam się :D
Usuńbardzo apetyczna kostka, dzięki tej piance z góry wygląda tak lekko :)
OdpowiedzUsuńI pomimo nutellowego kremu nie jest aż tak słodkie.
UsuńJak z nutellą to musi być pyszne. Twój mąż wie co dobre :)
OdpowiedzUsuńCiasto z nutellą to zdecydowanie coś dla mnie, pycha :)
OdpowiedzUsuń