poniedziałek, 29 października 2012

Murzynek orzechowy

Oj... sporo czasu mnie tutaj nie było...
Przeprowadzka, urządzanie, permanentny brak czasu na cokolwiek...
Ale teraz mam już swoja kuchnię, swoje miejsce, więc będę mogła szaleć :)


Szybie i smaczne ciasto, które robi się ekspresowo.

5 jabłek pokroić w kostkę

Zasypać: 3/4 szklanki cukru
               7 łyżek oleju

Pozostawić to na godzinę co jakiś czas mieszając.
3 jajka roztrzepać, dodać do jabłek i wymieszać.

Do jabłek dodać: 2 szklanki mąki 
                           2-3- łyżki kakao
                           1 łyżeczka sody
                           1 łyżeczka proszku
                           szczypta soli
                           cukier waniliowy
                           3/4 szklanki pokrojonych orzechów
                           1/2 szklanki rodzynek
                           suszone śliwki, skórka pomarańczowa, żurawina (co się komu spodoba :) )

Piec do wyrośnięcia i suchego patyczka w 180*C.
Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą.

* Jeżeli mamy dużą blachę najlepiej dać 1,5 porcji
                                                        



2 komentarze:

  1. Lubie to ciasto jest wilgotne i długo zachowuje swieżość.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :)
      I można do niego wrzucić dowolne dodatki.

      Usuń