poniedziałek, 29 października 2012

Makaron z suszonymi pomidorami, pieczarkami i szynką

Makaron zrobiony jak i zjedzony w Dzień Makaronu :)
Szybki i smaczny z moimi ulubionymi suszonymi pomidorami...
Nie wiem czy Wy też je lubicie tak samo jak ja :)



makaron - u mnie penne
szynka
suszone pomidory
pieczarki
ser żółty
świeża bazylia
sól
pieprz

Gotujemy makaron, a w międzyczasie na patelnię wlewamy olej, kroimy pieczarki w plasterki i podsmażamy, następnie dodajemy pokrojoną szynkę i również wszystko podsmażamy. Pomidory kroimy i dodajemy do mięsa i grzybów i przesmażamy, pod koniec dodajemy świeżą bazylię.
Ugotowany makaron odcedzamy i kładziemy na talerzu, na niego układamy przesmażone mięso i warzywa, posypujemy serem żółtym i dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Buraczki



Buraczki, za którymi ja osobiście nie przepadam, natomiast mój mężuś bardzo je lubi.

Buraki
Sól
Ocet
Cukier

Buraki gotujemy, aż będą miękkie.
Następnie ścieramy je na tarce, na dużych oczkach i doprawiamy do smaku solą, odrobina pieprzu octem i odrobiną cukru.
No i trzeba próbować i doprawiać wedle upodobań

Murzynek orzechowy

Oj... sporo czasu mnie tutaj nie było...
Przeprowadzka, urządzanie, permanentny brak czasu na cokolwiek...
Ale teraz mam już swoja kuchnię, swoje miejsce, więc będę mogła szaleć :)


Szybie i smaczne ciasto, które robi się ekspresowo.

5 jabłek pokroić w kostkę

Zasypać: 3/4 szklanki cukru
               7 łyżek oleju

Pozostawić to na godzinę co jakiś czas mieszając.
3 jajka roztrzepać, dodać do jabłek i wymieszać.

Do jabłek dodać: 2 szklanki mąki 
                           2-3- łyżki kakao
                           1 łyżeczka sody
                           1 łyżeczka proszku
                           szczypta soli
                           cukier waniliowy
                           3/4 szklanki pokrojonych orzechów
                           1/2 szklanki rodzynek
                           suszone śliwki, skórka pomarańczowa, żurawina (co się komu spodoba :) )

Piec do wyrośnięcia i suchego patyczka w 180*C.
Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą.

* Jeżeli mamy dużą blachę najlepiej dać 1,5 porcji
                                                        



czwartek, 19 lipca 2012

Konkurs na urodziny bloga u Ewelajn :)


Jako że trafiłam na pysznego bloga u Ewelajny na którym odbywa się konkurs to też wzięłam w nim udział.
A może się uda :)

poniedziałek, 16 lipca 2012

Muffinkowo...


Pieczone już jakiś czas temu...
Szybko i pysznie...


  • 2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek oleju
  • aromat do ciast

Dodatkowo:
  • groszki czekoladowe


W jednej misce roztrzepać jajka z mlekiem, olejem i aromatem do ciast.
Do drugiej miski przesiać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i do tego dodać cukier.
W misce z suchymi składnikami zrobić dołek i wlać mokre składniki i krótko i niedokładnie wymieszać.
Nakładać do foremek, na wierzch posypać groszkami.
Piec około 20 minut w 200 st. C. 




niedziela, 24 czerwca 2012

Tatar z wędzonego łososia

Coś w sam raz na imprezę
Dla miłośników łososia i tatara w nieco innej wersji


Składniki w zależności od ilości osób.

  • Wędzony łosoś około 50 gram na osobę
  • Ogórek kiszony
  • Czarne oliwki
  • Czerwona papryka
  • Cytryna lub limonka


Wszystkie składniki drobno siekamy - jak na tatar, łososia można zmielić w maszynce jak ktos nie ma nerwów do siekania ;)

Składniki możemy podać tak jak na zdjęciu plus cytryna/limonka do skropienia lub tez wymieszać razem z sokiem z cytryny lub limonki i uformować kulkę i podawać.




Tymbaliki drobiowe


I kolejna imprezowa propozycja ;)
  • Duży filet z kurczaka
  • Marchewka
  • Kukurydza z puszki
  • Groszek konserwowy
  • Papryka konserwowa
  • Pietruszka natka świeża
  • Żelatyna


Kurczaka i marchewkę gotujemy z dodatkiem soli, pieprzu i kostki rosołowej - da nam to od razu wywar na żelatynę. 
Po ugotowaniu  kurczaka kroimy go w drobną kostkę, a marchewkę w cienkie plastry. 
Do małego kubeczka wkładamy warstwami wszystkie składniki i zalewamy żelatyną.
Odkładamy do  lodówki do stężenia.