niedziela, 24 czerwca 2012

Ciacho z truskawkami, galaretką i ptasim mleczkiem

Ciasto jak najbardziej na czasie...
Czas na truskawki się zaczął.
Ciasto lekkie i bardzo dobre :)
Na sam początek proponuje zrobić galaretki, aby już tężały,
a dopiero później przygotować biszkopt i ptasie mleczko.



Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka zważyć
  • 1 jajko nie ważone
  • tyle ile zaważą jajka mąki
  • tyle ile zaważą jajka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Zważyć jajka, rozbić je do miski i dodać do nich jajko nie ważone.
Tyle ile zaważą jajka dodać cukru do miski i wszystko razem zmiksować.
Dodawać mąkę - tyle ile ważyły jajka, następnie dodać sól i proszek do pieczenia nadal miksując.
Dodać łyżkę oleju i dokładnie zmiksować.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na blachę i włożyć do piekarnika na około 30 minut - 180 st. C.


Rozpuścić galaretki:
Na wierzch: 2 galaretki - u mnie cytrynowe, rozpuścić w 2 szklankach wrzątku.
Do ptasiego mleczka:  2 galaretki - u mnie również cytrynowe, rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku.
Galaretkę proponuję zrobić dużo wcześniej aby zdążyła stężeć.

Po upieczeniu biszkoptu, zostawiamy go do ostygnięcia i w międzyczasie robimy ptasie mleczko.

Ptasie Mleczko: 

  • 2 opakowania "Śnieżki"
  • Mleko
  • Wcześniej przygotowana galaretka - musi być już jak to mówimy śpikowata :)
Śnieżkę robimy według przepisu na opakowaniu, po czym dodajemy galaretkę.
Miksujemy dokładnie i wylewamy na biszkopt.

Na ptasie mleczko układamy truskawki i zalewamy tężejącą już galaretką.
Wstawiamy do lodówki i czekamy na gotowość ciasta do spałaszowania :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz