piątek, 15 czerwca 2012

Roladki szynkowe z musem chrzanowym


Kolejna propozycja na imprezę jak i na co dzień 


Składniki na 10 roladek:

  • 10 plastrów szynki konserwowej
  • 10 dkg twarogu półtłustego
  • 1 czubata łyzka ostrego chrzanu
  • Pól kostki masła
  • Żelatyna
  • Sól
  • Pieprz


Twaróg i masło mielimy w maszynce, następnie dodajemy chrzan (jeżeli jedna łyżka to za mało dodajemy drugą) i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku (masa ma mieć pikantny smak).

Aby wyszła nam dobra żelatyna proponuje ugotować wywar na skrzydełku przyprawionym solą, pieprzem i kostka rosołowa drobiowa lub wołową -  co kto lubi :)

Po przygotowaniu żelatyny rozprowadzamy cienką warstwę musu na plastrze szynki i zwijamy w rulonik


Układamy na głębokim półmisku, dekorujemy i zalewamy żelatyną. Wkładamy na kilka godzin do lodówki  do stężenia żelatyny.

1 komentarz: